Приправи до шашлику

Приправи до шашлику 05.05.2011

Смак і аромат шашлику залежить не лише від м'яса, але й від суміші приправ, що додаються при приготуванні. Традиційні рецепти маринаду для шашлику, що зазвичай містять базилік, коріандр, часник, перець та інші спеції, перекочували до нас із країн Азії. А там - на батьківщині цього м'ясного дива - не економлять на прянощах.

Ті чи інші спеції та соуси потрібно підбирати, керуючись тим, яке саме м'ясо ви використовуєте для приготування шашлику. Наприклад, шашлик з баранини краще приправляти такими прянощами як розмарин, імбир і пряна гвоздика. Ці приправи не лише роблять смак шашлику багатшим, але й приглушують його своєрідний присмак і запах.

Для телятини та свинини горяни використовують запашну шавлію, імбир і, звісно ж, коріандр. Саме ці спеції та прянощі є основною складовою секрету приготування справжнього кавказького шашлику.

М'ясо курчати і качки найкраще приправляти естрагоном. Гуска любить наступні приправи та прянощі: кмин, чебрець і мускатний горіх.

До шашлику з риби не забудьте додати зелень (наприклад, петрушку), а зі спецій - мелений коріандр і запашний ямайський перець.

Універсального набору приправ для шашлику не існує, але є спеції та прянощі, котрі ніколи не зіпсують його смак, а навпаки - лише доповнять і зроблять шашлик неймовірно ароматним і смачним. Це аніс, зерна гірчиці, базилік, зіра, часник, цибуля, лаврове листя, а також трав'яна суміш під назвою «Італійські трави».

Сухі трави, спеції та прянощі використовують на початковому етапі приготування шашлику, тобто для маринаду, а свіжі трави - додають в кінці.

Пам'ятайте, що спеції можуть кардинально змінити смак шашлику, а ось доповнити його - зробити більш пікантним, гострим, кислішим або солодшим - можуть різні соуси. Кількість рецептів соусів для шашлику така ж безмежна, як і кількість рецептів шашлику. Любителі часнику можуть приготувати часниковий соус, шанувальники томатів - томатні соуси. До речі, саме Грузія славиться найбільш пікантними й екзотичними соусами. Жоден поважаючий себе грузин не їстиме шашлик, якщо на столі немає кінзи й таких соусів як сацебелі і ткемалі.

Прекрасно доповнить шашлик аджика і соус тартар, усілякі варіації на тему гірчиці, меленої зелені та інших інгредієнтів, які ви можете поєднувати, керуючись власними уподобаннями. Пофантазуйте, зробіть свій авторський рецепт соусу до шашлику, і вам буде чим похизуватися перед друзями на пікніку!


Назад