Великий піст: як скласти пісний раціон

Великий піст: як скласти пісний раціон 13.04.2011

Великий піст - випробування сили волі та духу. Людей, котрі тримають Великий піст, церква прирівнює до тих, хто здійснив подвиг. Адже людина, яка дала обітницю суворо тримати Великий пост, на сім тижнів має обмежити себе в їжі, відмовитися від розваг і тілесних утіх - щоб очистити як організм, так і душу. Чи можливо це? Церква стверджує, що можливо. Лікарі з ним погоджуються - головне правильно скласти пісне меню.

Цього року Великий піст розпочався 7 березня і триватиме до 23 квітня. У цей період слід виключити з раціону продукти тваринного походження: м'ясо, яйця, молочні продукти, а також відмовитися від продуктів, до складу яких входять інгредієнти тваринного походження: здобний хліб, цукерки, шоколад, торти, печиво. Навіть рибу у Великий піст можна їсти тільки по великих святах - на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та в свято Входу Господнього в Єрусалим (більш відоме як Вербна Неділя) (17 квітня).

Але це не означає, що у Великий піст потрібно голодувати. Просто на період посту доведеться перейти на пісні продукти, з яких, включивши фантазію, можна приготувати дуже смачні й корисні пісні страви.

Щоб піст був максимально корисним, необхідно правильно і дуже ретельно продумати пісне меню. Оскільки у Великий піст з раціону слід виключити білкові продукти тваринного походження, в меню потрібно включити білкові пісні продукти рослинного походження: горох, сочевицю, квасолю, цільні крупи, горіхи, гриби, насіння. Пісне меню обов’язково має складатися з продуктів, що містять залізо і кальцій: яблука, волоські горіхи, гречка, вівсянка.

Пісний раціон на 50-60% повинен складатися з овочів і фруктів, причому більша їх частина має бути в сирому вигляді, наполягають лікарі. Для поліпшення травлення пісні страви слід приправляти натуральними спеціями: анісом, кардамоном, мелісою, коріандром, мускатним горіхом, кропом, м'ятою, розмарином, чебрецем, базиліком, шавлією, кунжутом, петрушкою.

У Великий піст лікарі рекомендують пити якомога більше трав'яних чаїв, відварів і настоїв із сухофруктів, морсів і свіжих соків (фруктових або овочевих).

Як скласти пісне меню? Дуже просто. Перш за все, слід поповнити запаси продуктів, дозволених для вживання у Великий піст. Для цього достатньо відвідати супермаркет «Фуршет». На полицях магазину ви знайдете крупи, фрукти та овочі, мариновані овочі, салати, бобові та багато інших продуктів, рекомендованих до вживання у Великий піст. Пісні продукти в торговому залі можна впізнати за зеленим цінниками-стоперами з написом «Постуйте на здоров'я».

Коли запас пісних продуктів поповнений, можна готувати пісні страви. На перше рекомендуємо один з легких пісних супів: картопляний суп-пюре, суп з вермішеллю, овочевий суп, пісну овочеву солянку або пісний суп з крупою.

На друге приготувати легкий овочевий салат і пісний гарнір - відварну вермішель, картоплю або кашу. Також можна побалувати себе пісною вареною або тушкованою капустою чи квасолею, овочевим рагу, голубцями з пісною начинкою або картоплею з грибами.

Людям, котрі вирішили дотримуватися посту вперше, лікарі рекомендують не виключати з раціону їжу тваринного походження відразу. Спочатку слід відмовитися від м'ясних продуктів, коли організм трохи адаптується і почне нормально сприймати пісне меню, можна виключити рибу, а згодом - молочні продукти. Тоді тримати Великий піст буде не так складно, і ви зможете зустріти світле свято Великодня повністю очищеним.

Назад