Як маринувати шашлик

Як маринувати шашлик 27.04.2011

Шашлик надзвичайно корисний для здоров'я. Про це офіційно заявили канадські дієтологи. Замариноване м'ясо, та ще й приготоване на вугіллі (без олії та контакту з поверхнею, на якій смажиться м’ясо), - натуральний антиоксидант. Більш того, хімічні сполуки, які утворюються в маринаді для шашлику, є ефективним засобом у боротьбі з низкою вікових захворювань - серцево-судинної патології, гіпертонії, артриту, катаракти та інших захворювань. Щоб шашлик став по-справжньому чудодійним, його потрібно правильно замаринувати.

Приготування шашлику - це цілий ритуал зі своїми правилами і заборонами. Насамперед треба вибрати «правильне» м'ясо для шашлику. Для цієї страви підійде майже будь-яке м'ясо - свинина, баранина, яловичина, козлятина, м'ясо птиці. Хороший шашлик можна приготувати із субпродуктів.

Духмяний, смачним і соковитим шашлик може вийти лише зі свіжого і молодого м'яса з прошарками жиру в пропорції: шар жиру - чотири частини м'яса. Якщо в дальньому кутку вашого холодильника прихований шматок м'яса, з якого ви збираєтеся приготувати шашлик, радимо відмовитися від цього задуму. Смачним шашлик з мороженого м'яса не буде. Скільки б ви його не відбивали і не відмочували в найвишуканішому та найароматнішому маринаді, шашлик буде жорстким і несмачним.

Наступний етап після покупки м'яса для шашлику - маринування. Існують сотні рецептів маринадів для шашлику. Хтось маринує м'ясо в аджиці, хтось у майонезі, лимонному, апельсиновому або гранатовому соку, комусь до вподоби маринад з ріпчастої цибулі, кефіру, сметани, мінеральної води, пива або сухого вина. Комусь смакує шашлик, маринований в грузинських соусах - «Ткемалі» або «Сацебелі», рубаному ківі, діжонськой гірчиці. В якості приправ можна використовувати м'яту, перець, тархун, базилік, майоран, естрагон, паприку, імбир, карі. Зелень в маринад краще класти гілочками, а перед нанизуванням шматочків м'яса на шампур прибрати. Якщо на м'ясі залишиться дрібна трава, то вона швидко згорить, чим зіпсує смак шашлику.

Оцет в якості маринаду для шашлику фахівці використовувати не радять. По-перше, він порушує кислотно-лужне середовище шлунка, а, по-друге, робить м'ясо жорстким і несмачним.

Сіль у маринад для шашлику краще не додавати, інакше вона витягне з м'яса всі соки, і шашлик вийде сухим. Також не варто перетримувати м'ясо в маринаді. Оптимальний час для маринування свинини - 4-5 годин, для маринування баранини - 6-7 годин.

Але, незалежно від того, який маринад для свого шашлику оберете ви, слід пам'ятати дуже важливе правило: маринад обов'язково повинен бути кислим і гострим - щоб шашлик вийшов м'яким і соковитим.

Пам'ятайте, маринувати м'ясо в алюмінієвій або емальованому посуді з тріщинами не можна, оскільки метал, вступаючи в реакцію з м'ясом і кислим маринадом, окислюється, що може не тільки зіпсувати смак шашлику, а й стати причиною отруєння.

Буває так, що часу на купівлю та маринування м'яса немає взагалі, а поласувати смачним шашликом ой як хочеться. Не біда! Перед виїздом на природу радимо зробити зупинку в найближчому супермаркеті «Фуршет» або ж у мінігіпермаркеті «Народний». Там, в м'ясному відділі, завжди можна знайти багато різновидів шашлику - зі свинини, курятини, яловичини, молодої телятини. Весь шашлик приготований з «правильного» м'яса і в «правильному» маринаді, залишилося лише нанизати шашлик на шампури і посмажити. А якщо захочеться урізноманітнити м'ясне меню для пікніка, то, крім шашлику, в супермаркетах «Фуршет» та «Народний» можна також придбати безліч м'ясних виробів для гриля і барбекю: баварські ковбаски, мариновані курячі крильця, набір ковбасок для гриля, ковбаски пивні , куряче м'ясо для барбекю тощо.

І не забудьте про овочі для гарніру - помідори, перець, цибулю, баклажани, кабачки, картоплю та інші природні вітаміни. Не зайвими будуть соуси та свіжа зелень, які зроблять смак шашлику більш насиченим.

Нехай ваш шашлик буде соковитим, ароматним і надзвичайно смачним!

Назад