Новини

Овоч сезону: гарбуз

Мабуть, з самого початку жовтня в природі панує «помаранчевий настрій». А все завдяки естетично красивому і яскравого кольору овочу - гарбузу.

Гарбуз в цей період прикрашає не тільки сад-город і служить декором інтер'єру на Хелловін, але також є справжнім помаранчевим діамантом в нашому осінньому раціоні. Цей овоч - просто джерело корисних речовин і вітамінів. І хоч вода в гарбузі становить понад 90%, в ній у надлишку містяться вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи В і навіть рідкісний вітамін Т. Крім того, в складі гарбуза ви знайдете пектини, амінокислоти, білки, вуглеводи, глюкозу, фруктозу, а також мінеральні речовини - фтор, магній, калій, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод. Варто зазначити, що за вмістом бета-каротину (вітаміну А), який відповідає за свіжий колір шкіри і підвищує імунітет, гарбуз перевершив навіть моркву! Крім того, гарбуз на першому місці серед овочів за вмістом заліза. А ще в ній багато клітковини, тому страви з неї «доброзичливі» до слизової шлунка, а лікарі рекомендують включати гарбуз до раціону при гастритах і виразках. Через вміст такої величезної кількості корисних речовин гарбуз отримав назву «помаранчевий лікар», адже в ньому є майже все, що необхідне організму для нормальної роботи. І, що не менш важливо, корисні властивості має як сирий, так і термічно оброблений гарбуз, а також його сік і насіння. Гарбуз допомагає засвоювати важку і жирну їжу, виводить зайву воду з організму і є корисним при захворюваннях нирок і печінки. Хороші новини і для тих, хто рахує калорії: в гарбузі всього 24 ккал на 100 г.

Якщо ж гарбуз вас більше цікавить з кулінарного боку, ось короткий перелік того, як можна приготувати цей овоч. Отже, гарбуз можна смажити, запікати, варити, робити з нього сік, варення, мармелад тощо. Щоб запекти гарбуз, досить очистити його від насіння, порізати на невеликі шматочки, покласти на фольгу і в духовку. Так! Не забудьте посипати гарбуз приправами: мускатний горіх, розмарин і чебрець додадуть страві пряний відтінок і аромат. Сіль, перець і соняшникову олію додаємо за смаком. Готові шматочки гарбуза можна посипати улюбленим видом твердого сиру.

Для цінителів крем-супу - кілька ідей для приготування цієї страви з гарбуза. У суп можна покласти моркву, помідори, сочевицю, нут і навіть кукурудзу. Щоб іще більше підсилити смак страви, його можна варити на овочевому або м'ясному бульйоні, а вершки або плавлений сир зроблять блюдо ще ніжнішим.

З гарбуза роблять млинці, начиняють рисом і м'ясом, запікають з беконом і спеціями - та чого тільки не роблять! Якщо ми надихнули вас приготувати смачну і корисну страву з гарбуза - ласкаво просимо в Фуршет. Помаранчева королева вітамінів чекає на вас в усіх наших супермаркетах протягом осені і майже всю зиму, а продукти за приємними цінами допоможуть втілити будь-який Ваш кулінарний задум. Смачного!