Рецепты

Паска заварна

Для приготування паски заварної тобі знадобиться: 
  • Яйця 10 шт
  • Жовтки 5 шт
  • Цукор 600 г
  • Масло 600 г
  • Олія 3 ст. л.
  • Коньяк 2 ст. л.
  • Цедра 2-х лимонів
  • Ванільний цукор 3-4 пакетики
  • Молоко 350 мл
  • Дріжджі 100 г
  • Борошно приблизно 2 кг
  • Сіль
  • Родзинки
Для приготування глазурі:
  • Білок 2 шт
  • Цукрова пудра 1 скл.
  • Сік лимона 1 ст. л. 
Час приготування

Менше 1 кг – 30 хв, 1 кг – 45 хв, 1,5 кг – 60 хв

30 – 60 хв
320 ккал в 100 г

Спосіб приготування

Підготовка

2 ст. л. борошна запарюємо 1 склянкою гарячого молока і добре вимішуємо. Беремо окремий посуд, кладемо туди дріжджі, додаємо решту теплого молока і перемішуємо, солимо, додаємо невелику дрібку цукру та просіяного борошна. Знову гарно вимішуємо. Опару, що вийшла, ставимо в тепло на 15-20 хвилин, аж доки не з`являться бульбашки. Масло розтоплюємо на невеликому вогні та залишаємо в каструлі, щоб охололо.

В окремому посуді збиваємо яйця з цукром, потім додаємо цедру лимонів, ваніль, коньяк та добре розмішуємо. Дуже повільно та увесь час перемішуючи, вливаємо сюди опару. Потроху додаємо борошно і замішуємо тісто. Коли тісто готове, поступово додаємо половину вершкового масла. Місимо тісто протягом 20-30 хвилин, потім накриваємо посуд із тістом рушником і відправляємо в тепле місце десь на 1 годину.

Коли тісто підійшло, додаємо решту вершкового масла та знову вимішуємо ще близько 30 хвилин. Потім знову ставимо тісто підходити приблизно на 1-2 години. Далі викладаємо тісто у форми і залишаємо на 1 годину, щоб підходило вже у формах.

Приготування

Відправляємо паски в духовку, розігріту до 180 градусів С і печемо до рум'яного стану, залежно від духовки та розміру паски (час випікання див.вище). Коли паски готові, дістаємо їх з духовки та кладемо на бік вистигати.

Сервіровка

Починаємо збивати білки міксером, поступово збільшуючи швидкість. Коли вийде досить густа білкова маса, яка не буде виливатися з миски, додаємо по чайній ложці цукрову пудру та збиваємо до отримання густої консистенції.

Додаємо лимонний сік та знову збиваємо з півхвилини. Змащуємо глазур’ю паски та прикрашаємо. Для кращого застигання глазурі, можна поставити паски в духовку, розігріту до температури 100-120°С.